09 juni 2006

Meditation

Jag kände att jag behövde förnya min meditation. Jag kör bara med mantrameditation och det blir lite... enahanda. Jag fick ett tips om att meditera med färger, att dra ner vitt ljus i kroppen och blanda det med alla chakrornas färger, en färg i taget. Blanda ihop dem och se vad som händer, helt enkelt.

Det som hände, första gången, var att de inte ville blanda sig. Det röda och det vita ljuset lade sig snällt sida vid sida i spannen jag blandade i, och ville inte alls blandas. När jag rörde om oljade de sig och åkte in i varandra, men kluckade stilla tillbaka till varsin sida när jag slutade. Det betyder säkert något. Jag ska öva vidare.

Mitt problem (?) när jag mediterar är att jag "försvinner". Inte så att jag upplever total stillhet och ljus, utan jag hallicunerar om en massa saker och så nickar jag till. Det är gradvis, förstås. Jag kommer ganska snabbt ner i en avslappnande andning och kan koncentrera mig litegrann. Inte helt, tankarna far som oljade sälar i skallen, men de kommer inte precis hela tiden, faktiskt. Sedan efter ett tag när jag visualiserat alternativt använt mantrat så glider jag bort. Människor dyker upp, jag hör saker och sen nickar jag till och så försvinner allt. Jag har inga minnen av det som hänt heller. Det påminner om den känslan jag hade när jag svimmade varje morgon för ett tag sen, pga qigongen. Just den där glidande hallicunatoriska känslan mellan sömn och vakenhet.

Jag skulle vilja komma bort från det här. Tror jag. Är det bra att meditera så? Alla beskrivningar av meditation låter annorlunda. Men å andra sidan skulle jag ju inte säga att något är "rätt" eller "fel" längre. Det här kanske är rätt för mig?

2 kommentarer:

Zorm sa...

Ibland försvinner man när man kommer upp i väldigt höga energier under meditationen, och då jobbar man på ett högre plan medan det vanliga medvetandet i hjärnan liksom vilar. Det kan vara riktigt bra grejor.

Men det kan också vara så att du är för trött när du mediterar. Prova att göra det när du är som piggast, kanske på morgonen eller förmiddagen, för att se om det blir någon skillnad. Och sitt upp, ligg inte ner, om du vill vara säker på att hålla dig vaken.

P.S. Roligt att du skriver lite här igen, jag har saknat dina tankar. Hoppas du ska känna dig gladare nu under sommaren.

andas sa...

Zorm,

tack för tipsen. Jag brukar meditera på morgonen, och då är jag också trött. Egentligen spelar det ingen roll när jag mediterar, jag kommer alltid in i det där tillståndet. Nästan oavsett hur jag gör, förutom om jag verkligen koncentrerar mig på något, färger eller liknande.

Tack för uppmuntran också. :-)